Mijn Behandelteam

Vul hier de gegevens in van de behandelaren en zorgverleners die betrokken zijn bij uw behandeling.

Mijn Diagnose

Noteer hier de kenmerken van uw ziekte zoals soort eierstokkanker, stadium van de ziekte, biomarkers en erfelijkheid.

Mijn Behandeling

Vul hier alles in over de start van uw behandeling, eventuele vervolgbehandeling, ziektevrije periode(s) en progressie.

Mijn Consults

Gebruik dit voor het maken van notities van de gesprekken met uw artsen en verpleegkundigen.

Wat is eierstokkanker?

Door allerlei controlemechanismen wordt in een gezond lichaam constant in de gaten gehouden of alle cellen in orde zijn: of ze op de juiste manier groeien, of er ergens schade gerepareerd moet worden en of er geen verkeerde of schadelijke cellen in het lichaam voorkomen. Wanneer een cel niet in orde is, wordt deze óf gerepareerd, óf opgeruimd. Op die manier blijf je gezond. Soms ontsnapt een beschadigde cel deze controlemechanismen. Ze gebruiken een soort trucjes waardoor ze niet worden herkend, niet worden opgeruimd en zich dus kunnen blijven vermenigvuldigen. Dan kunnen kankercellen ontstaan.

Bij eierstokkanker is er binnen een van uw eierstokken een wildgroei aan zulke kwaadaardige cellen ontstaan. Dit wordt een tumor of kanker genoemd. De medische term voor eierstokkanker is ovariumcarcinoom.

Eierstokkanker is een ziekte die vaak pas laat wordt opgemerkt. Veel vrouwen ervaren in de beginfase van de ziekte helemaal geen klachten. Na verloop van tijd kunt u last krijgen van een dikke buik, een opgeblazen gevoel of buikpijn. Andere symptomen zijn bijvoorbeeld misselijkheid, geen trek, vaak moeten plassen, moeite met ontlasting, vermoeidheid en gewichtsverlies. Deze klachten treden vaak pas op na verloop van tijd, wanneer de tumor al een tijdje heeft kunnen groeien. Het kan daarom lang duren voordat de ziekte wordt ontdekt. Helaas, want zolang de tumoren in de buik niet ontdekt worden, kunnen de tumorcellen niet gestopt worden en groeien ze ongeremd door. Naast doorgroeien kunnen ze zich uiteindelijk via het bloed of de lymfeklieren verspreiden in de rest van het lichaam. Dit noemen we uitzaaiingen. Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe sneller kan worden ingegrepen om verdere groei van de tumor en het ontstaan van uitzaaiingen te stoppen.

Mijn Diagnose

Hier vindt u alle informatie over de verschillende vormen van eierstokkanker, ziektestadia, biomarkers voor doelgerichte therapieën, en erfelijkheid.

Mijn Behandeling

In dit deel vindt u informatie over uw medisch traject, zoals de start van de behandeling, vervolgbehandelingen, ziektevrije periodes en terugkeer van ziekte.

Verklarende
woordenlijst

Vind de betekenis op van de belangrijkste woorden en afkortingen die gebruikt worden voor de diagnose en behandeling van eierstokkanker.

Gerelateerde
Internetbronnen

Zoekt u informatie over eierstokkanker, de zorg en behandeling ervan of leven met eierstokkanker? Bekijk dan ook eens één van deze nuttige websites.