Mijn Behandelteam

Vul hier de gegevens in van de behandelaren en zorgverleners die betrokken zijn bij uw behandeling.

Mijn Diagnose

Noteer hier de kenmerken van uw ziekte zoals soort eierstokkanker, stadium van de ziekte, biomarkers en erfelijkheid.

Mijn Behandeling

Vul hier alles in over de start van uw behandeling, eventuele vervolgbehandeling, ziektevrije periode(s) en progressie.

Mijn Consults

Gebruik dit voor het maken van notities van de gesprekken met uw artsen en verpleegkundigen.

De eierstokken

De twee eierstokken (ovaria) liggen in de buik, links en rechts naast de baarmoeder. Ze zijn belangrijk voor de voortplanting. Een gezonde eierstok is ongeveer drie centimeter groot. Eierstokken hebben twee functies:

  1. Hormoonhuishouding: de eierstokken maken hormonen aan. Deze hormonen regelen bijvoorbeeld uw menstruatiecyclus en bepalen uw uiterlijke geslachtskenmerken.
  2. Voorplanting: vanaf de geboorte zijn er wel een miljoen onrijpe eicellen opgeslagen in de eierstokken. Onder invloed van hormonen worden deze onrijpe eicellen gedurende het leven rijp en dit zorgt ervoor dat een vrouw vruchtbaar wordt.

In een eierstok gebeurt in grote lijnen het volgende:

De onrijpe eicellen noemen we de kiemcellen. Ze zijn heel klein en zitten in een omhullend ‘jasje’: de follikel. De hormonen zorgen ervoor dat er elke maand een eicel begint te rijpen. De cel en de follikel eromheen groeien totdat de cel na een maand helemaal rijp is. We noemen het dan een ‘Graafse follikel’. De Graafse follikel barst en de rijpe eicel komt in de eileider terecht. Dit wordt de eisprong (ovulatie) genoemd. De vrouw is dan vruchtbaar. De eicel kan bevrucht worden en zich ontwikkelen tot een embryo. Een niet bevruchte eicel lost vanzelf op.

Mijn Diagnose

Hier vindt u alle informatie over de verschillende vormen van eierstokkanker, ziektestadia, biomarkers voor doelgerichte therapieën, en erfelijkheid.

Mijn Behandeling

In dit deel vindt u informatie over uw medisch traject, zoals de start van de behandeling, vervolgbehandelingen, ziektevrije periodes en terugkeer van ziekte.

Verklarende
woordenlijst

Vind de betekenis op van de belangrijkste woorden en afkortingen die gebruikt worden voor de diagnose en behandeling van eierstokkanker.

Gerelateerde
Internetbronnen

Zoekt u informatie over eierstokkanker, de zorg en behandeling ervan of leven met eierstokkanker? Bekijk dan ook eens één van deze nuttige websites.