Mijn Behandelteam

Vul hier de gegevens in van de behandelaren en zorgverleners die betrokken zijn bij uw behandeling.

Mijn Diagnose

Noteer hier de kenmerken van uw ziekte zoals soort eierstokkanker, stadium van de ziekte, biomarkers en erfelijkheid.

Mijn Behandeling

Vul hier alles in over de start van uw behandeling, eventuele vervolgbehandeling, ziektevrije periode(s) en progressie.

Mijn Consults

Gebruik dit voor het maken van notities van de gesprekken met uw artsen en verpleegkundigen.

Behandeling op maat

De wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van eierstokkanker gaan snel. Vroeger dachten we dat het één ziekte was, maar inmiddels weten we dat er allerlei varianten zijn.

Tumoren kunnen uit verschillende soorten cellen zijn ontstaan en die cellen gebruiken allemaal verschillende manieren om te voorkomen dat ze door controlemechanismen ontdekt worden en dus kunnen blijven groeien. Hoe meer er bekend is over de eigenschappen van uw tumor, hoe gerichter met medicijnen de groei gestopt kan worden. Daarom wordt bij diagnose van eierstokkanker uw tumor uitgebreid onderzocht. Uw arts bepaalt welke testen en onderzoeken er bij u nodig zijn, zoals bijvoorbeeld bloedonderzoek, een vaginale echoscopie, een CT-scan, een punctie of een biopt.

Om te kunnen bepalen welke behandelingen bij u de beste kans van slagen hebben, zijn vier dingen belangrijk om te weten:

  1. De soort kanker: Uit welk type cellen is de tumor ontstaan?
  2. Het stadium van de ziekte: In welke mate heeft de tumor kunnen groeien en zich in het lichaam verspreid?
  3. Biomarkers: Heeft uw tumor een aangrijpingspunt waardoor hij extra gevoelig is voor bepaalde behandelingen
  4. Erfelijkheid: Sommige soorten eierstokkanker kunnen van ouders aan hun kinderen worden doorgegeven. Is er bij u sprake van een erfelijk verhoogd risico?
    Wat betekent dit voor u en voor uw familieleden?

    Het is daarnaast prettig als uw arts weet wat voor u belangrijk is, zodat daar zoveel mogelijk rekening mee kan worden gehouden. Daarom kunt u ook een vijfde punt bespreken:

  5. Uw persoonlijke wensen: Wat betekent ‘goede kwaliteit van leven’ voor u? In dit licht wegen u en uw arts de behandelopties tegen elkaar af. Zo kan voor iedere patiënt een behandeling op maat worden gekozen: optimaal passend bij de tumor én de persoon
We noemen dit ‘personalized medicine’.

Mijn Diagnose

Hier vindt u alle informatie over de verschillende vormen van eierstokkanker, ziektestadia, biomarkers voor doelgerichte therapieën, en erfelijkheid.

Mijn Behandeling

In dit deel vindt u informatie over uw medisch traject, zoals de start van de behandeling, vervolgbehandelingen, ziektevrije periodes en terugkeer van ziekte.

Verklarende
woordenlijst

Vind de betekenis op van de belangrijkste woorden en afkortingen die gebruikt worden voor de diagnose en behandeling van eierstokkanker.

Gerelateerde
Internetbronnen

Zoekt u informatie over eierstokkanker, de zorg en behandeling ervan of leven met eierstokkanker? Bekijk dan ook eens één van deze nuttige websites.