Mijn Behandelteam

Vul hier de gegevens in van de behandelaren en zorgverleners die betrokken zijn bij uw behandeling.

Mijn Diagnose

Noteer hier de kenmerken van uw ziekte zoals soort eierstokkanker, stadium van de ziekte, biomarkers en erfelijkheid.

Mijn Behandeling

Vul hier alles in over de start van uw behandeling, eventuele vervolgbehandeling, ziektevrije periode(s) en progressie.

Mijn Consults

Gebruik dit voor het maken van notities van de gesprekken met uw artsen en verpleegkundigen.

Is mijn ziekte erfelijk?

Bij ongeveer 10-15% van de patiënten met eierstokkanker, is er sprake van erfelijke aanleg. Er zit dan een foutje in uw DNA, dat van generatie op generatie kan worden doorgegeven. Dit noemen we een DNA-mutatie. Wanneer u drager bent van zo’n erfelijke mutatie, heeft u een verhoogd risico om bepaalde soorten kanker te krijgen.Erfelijke DNA-mutaties die bij eierstokkanker het meest voorkomen, zijn de gBRCA-mutatie en het Lynch-syndroom. Er bestaan ook nog een paar andere, zeldzamere erfelijke mutaties. Zowel mannen als vrouwen kunnen erfelijk risico op eierstokkanker doorgeven aan hun kinderen. Uw arts zal u voor uitleg over erfelijkheidsonderzoek doorverwijzen naar de klinisch geneticus. Dit is een arts die gespecialiseerd is in erfelijke ziektes. Hij of zij vertelt u meer over erfelijkheid bij eierstokkanker en de risico’s die hiermee gepaard gaan voor u en uw familie. U kunt dan beslissen of u erfelijkheidsonderzoek wilt laten doen.Erfelijkheidsonderzoek bestaan uit twee onderdelen: stamboomonderzoek en een bloedtest.

Waarom erfelijkheidsonderzoek?

Door een erfelijke DNA-mutatie aan het licht te brengen, kan een klinisch geneticus vertellen wat de risico’s voor uw en uw famlieleden (zussen, broers, dochters en zonen) zijn en eventuele vervolgstappen uitleggen. Zij en hun kinderen kunnen er dan voor kiezen om zich ook te laten testen. Wanneer ze de mutatie hebben, kunnen ze extra goed in de gaten worden gehouden. Een beginnende tumor kan dan hopelijk op tijd worden ontdekt en behandeld. Ook zouden preventieve maatregelen kunnen worden overwogen. Actrice Angelina Jolie heeft dit bijvoorbeeld gedaan. Zij ontdekte dat ze grote kans had om, net als haar moeder en oma, op jonge leeftijd kanker te krijgen. Om dit risico zo klein mogelijk te maken, heeft ze haar borsten en eierstokken laten weghalen. Het verwijderen van de borsten en/of eierstokken vermindert de kans op het ontstaan van kanker aanzienlijk. Dit is een zeer persoonlijke keuze en de operaties zijn ingrijpend. Een klinisch geneticus zal de keuzes bespreken. Meer informatie over preventieve maatregelen is te vinden op www.borstkanker.nl of www.hebon.nl.Ook voor uzelf is de uitslag van belang. Als uw eierstokkanker kan worden genezen, kunt u extra alert blijven op het ontstaan van andere kankersoorten bij uzelf, die te maken hebben met dezelfde DNA-mutatie.

Hoe praat ik hierover met mijn familie?

De wetenschap van erfelijke aanleg kan spanning en angst oproepen in een familie. Sommige familieleden waarderen het geïnformeerd te worden en laten zich testen om zo goed mogelijk beschermd te zijn. Anderen willen er helemaal niet van weten. De klinisch geneticus kan u met tips, ervaringen van anderen en voorbeeldbrieven helpen om uw familieleden te betrekken, en om de testuitslag te vertellen. De arts zelf heeft beroepsgeheim en zal uw familie dus niet inlichten.

Mijn Diagnose

Hier vindt u alle informatie over de verschillende vormen van eierstokkanker, ziektestadia, biomarkers voor doelgerichte therapieën, en erfelijkheid.

Mijn Behandeling

In dit deel vindt u informatie over uw medisch traject, zoals de start van de behandeling, vervolgbehandelingen, ziektevrije periodes en terugkeer van ziekte.

Verklarende
woordenlijst

Vind de betekenis op van de belangrijkste woorden en afkortingen die gebruikt worden voor de diagnose en behandeling van eierstokkanker.

Gerelateerde
Internetbronnen

Zoekt u informatie over eierstokkanker, de zorg en behandeling ervan of leven met eierstokkanker? Bekijk dan ook eens één van deze nuttige websites.