
Mijn Behandelteam

Mijn Diagnose

Mijn Behandeling

Mijn Consults
Mogelijke vervolgbehandelingen
Angiogenese-remmer
PARP-remmer
Mogelijk kunt u in aanmerking komen voor behandeling met een PARP-remmer. Dit zijn tabletten die na een goed effect van de chemotherapie thuis dagelijks kunnen worden ingenomen. Patiënten met een aangetoonde BRCA-mutatie hebben het meeste baat bij deze therapie. Daarom kunnen zij eerder in de behandeling in aanmerking komen voor een PARP-remmer dan patiënten zonder BRCA-mutatie. Patiënten zonder een BRCA-mutatie kunnen baat hebben bij een PARP-remmer als de teruggekeerde ziekte een goede respons laat zien op een platina bevattende chemotherapie.
Deze doelgerichte behandeling zorgt ervoor dat het effect van de chemotherapie langer behouden blijft. Dat werkt zo: De chemotherapie doodt en beschadigt de tumorcellen. Wanneer de overlevende cellen zich na verloop van tijd proberen te herstellen, gebruiken ze hiervoor hun PARP-enzym. Een PARP-remmer hindert het PARP-enzym, zodat de cellen zich niet kunnen herstellen. Het wordt daardoor moeilijker voor de kanker om weer terug te komen. Op deze manier kan de ziekte lange tijd worden onderdrukt. Deze behandeling wordt toegepast zo lang een patiënt er baat van heeft, we noemen dat een onderhoudsbehandeling. Bij behandeling direct na de eerste chemotherapie wordt er na 24 maanden behandeling de afweging gemaakt om te stoppen.
BRCA-mutaties (BRCA staat voor BReast Cancer) zorgen voor een verhoogd risico op kanker. BRCA1 en BRCA2 zijn genen die een belangrijke rol spelen in de reparatie van beschadigingen in het DNA. Bij een defect – ofwel een mutatie – in het BRCA1 of BRCA2 gen wordt de DNA schade niet goed gerepareerd. Hierdoor kunnen cellen niet meer goed functioneren. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van kanker. BRCA1 of BRCA2 mutaties hebben vaak een erfelijke aanleg, maar ze kunnen ook spontaan ontstaan. Mutaties in de BRCA1 of BRCA2 genen zorgen voor een verhoogd risico op kanker.