Mijn Behandelteam

Vul hier de gegevens in van de behandelaren en zorgverleners die betrokken zijn bij uw behandeling.

Mijn Diagnose

Noteer hier de kenmerken van uw ziekte zoals soort eierstokkanker, stadium van de ziekte, biomarkers en erfelijkheid.

Mijn Behandeling

Vul hier alles in over de start van uw behandeling, eventuele vervolgbehandeling, ziektevrije periode(s) en progressie.

Mijn Consults

Gebruik dit voor het maken van notities van de gesprekken met uw artsen en verpleegkundigen.

De start van de behandeling

Operatie (debulking chirurgie)

Vaak wordt er bij ovariumkanker besloten om te starten met een operatie. Bij deze operatie worden de eierstokken, eileiders, baarmoeder en zoveel mogelijk tumorweefsel weggehaald uit de buik. Dit noemen we een ‘debulking operatie’. Er wordt tijdens de operatie goed gekeken hoever de tumor zich heeft verspreid, om vast te stellen of te bevestigen in welk stadium de kanker zich bevindt. Dit wordt ‘stadiëring’ genoemd. De debulking operatie wordt door gespecialiseerde chirurgen uitgevoerd. Dit kan niet in ieder ziekenhuis, dus het kan zijn dat u voor de operatie naar een ander ziekenhuis wordt doorverwezen. Bij eierstokkanker in een vroeg stadium kan een operatie voldoende zijn om de ziekte weg te nemen, en is er vaak geen aanvullende chemotherapie nodig. Heeft u een kinderwens? 
Bespreek dit met uw arts.

Chemotherapie

Bij eierstokkanker in een gevorderd stadium wordt de operatie meestal aangevuld met chemotherapie. Dit is een behandeling met medicijnen die ook wel cytostatica worden genoemd: via een infuus krijgt u deze medicijnen toegediend. Het doel van deze medicijnen is om de kankercellen te doden of ernstig te beschadigen, zodat hun celdeling wordt geremd. De behandeling bestaat uit een aantal kuren, die elke 3 weken in het ziekenhuis worden gegeven. Vaak wordt begonnen met een aantal kuren chemotherapie, dan de operatie, en dan het resterende aantal kuren. Maar het kan ook zijn dat er eerst wordt geopereerd en dat de chemotherapie daarna volgt. Chemotherapie is erg effectief, maar het bereikt helaas ook gezonde cellen. Hierdoor kunt u last krijgen van bijwerkingen. Er zijn veel soorten chemotherapie. U kunt met uw arts uw opties bespreken. Een andere toepassing van chemotherapie is HIPEC. Hierbij krijgt de buikholte tijdens de operatie een extra spoeling met verwarmde chemotherapie.

Mijn Diagnose

Hier vindt u alle informatie over de verschillende vormen van eierstokkanker, ziektestadia, biomarkers voor doelgerichte therapieën, en erfelijkheid.

Mijn Behandeling

In dit deel vindt u informatie over uw medisch traject, zoals de start van de behandeling, vervolgbehandelingen, ziektevrije periodes en terugkeer van ziekte.

Verklarende
woordenlijst

Vind de betekenis op van de belangrijkste woorden en afkortingen die gebruikt worden voor de diagnose en behandeling van eierstokkanker.

Gerelateerde
Internetbronnen

Zoekt u informatie over eierstokkanker, de zorg en behandeling ervan of leven met eierstokkanker? Bekijk dan ook eens één van deze nuttige websites.